Verhalen in het landschap

Deelname aan de expositie van het Friese project “Verhalen in het landschap” (Oldeberkoop, 2018) heeft geleid tot de selectie voor de gelijknamige masterclass bij Tjibbe Hooghiemstra en Gerrit Terpstra.

Tijdens de masterclass ben ik de uitdaging aangegaan om geheel buiten mijn klassieke en figuratieve achtergrond te gaan werken. Dit resulteerde in een breed experiment met voornamelijk fotografie en later ook ruimtelijke objecten. 

Mijn uitgangspunt was het om-kijken, in de zin van om-denken. 
Doorgaans richten we onze aandacht op datgene wat gedefinieerd is, niet op datgene wat open staat. Als ik dat nu omdraai? 
Met mijn blik gericht op bomen, mijn aandacht richt niet op de ruimtes die ze innemen maar op de ruimtes die ze open houden?
En als ik die ruimtes volg, bij verandering van mijn positie in de ruimte? 

Bij de afsluiting van de masterclass ben ik samen met Melda Wibawa en Johannes Bosgra geselecteerd voor een solo-expositie op Open Stal 2019. 

 

Jury rapport masterclass:

Met veel passie en energie heeft Martina de groep overvoerd met beelden en ideeën. Niet zomaar wat losse associaties maar langs een achteraf gezien logisch pad. Ondanks de soms verrassende vondsten ging ze verder de diepte in. Het mysterieuze bos met al zijn lijnen werd in beelden van Martina tot een bijna abstract geheel gevormd. Voor Martina was de verplaatsing van de aandacht van ruimtelijk werken naar fotografie een grote stap. Deze verandering heeft ze door haar nimmer aflatende, onderzoekende houding tot een mooi resultaat gebracht. Dat ze fotografische resultaten vervolgens weer in ruimtelijk werk weet om te zetten toont haar soepele beeldende geest.